Wat is een burnout?

Een burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid, dit is naar aanleiding van emotionele overbelasting. Heb je last van een burn-out? Dan ervaar je vaker dat je geen energie meer hebt voor je dagelijkse activiteiten.

Overspannen of burn-out?

Veel mensen gebruiken voor een burn-out de term ‘overspannen’. Dit zijn echter wel twee verschillende dingen en er zit een belangrijk verschil in beide termen. Wanneer je overspannen bent heeft dit meestal oorzaak op korte termijn terwijl een burn-out oorzaak heeft op lange termijn. Bij overspannenheid liggen de directe oorzaken meestal in het nabije verleden en bij een burn-out ben je al langere tijd over je grenzen heen gegaan. Overspannenheid wordt dan ook wel als het voorstadium gezien van een burn-out.

Burn-out oorzaak

Bij een burn-out heb je langdurige, emotionele overbelasting en stress. Een burn-out wordt vaker gezien als een werkgerelateerd probleem, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Iedereen kan last krijgen van een burn-out. Echter hebben mensen met bepaalde karaktereigenschappen als perfectionistisch en de lat altijd hoog leggen, hier eerder last van. Tevens zijn vrouwen gevoeliger voor een burn-out dan mannen.

Hoe herken je een burn-out?

Zodra je symptomen van een burn-out ervaart is het belangrijk dat je zelf op tijd aan de bel trekt. Veel mensen denken namelijk dat een burn-out vanzelf wel weer overwaait, maar dit is niet zo, het wordt alleen erger. Als je een burn-out op tijd herkend kun je voorkomen dat het uitmond in een hevige burn-out. Veel voorkomende psychische symptomen zijn geheugen- en concentratieproblemen, een kort lontje, uitgeput en opgebrand gevoel. Zo zijn er nog enkele klachten die je kunt ervaren bij een burn-out. Als je twijfelt of je een burn-out hebt, kun je altijd een online test doen of een bezoek brengen aan je huisarts.

Terug naar Mental coach
Gerelateerde artikelen