Hoe kies je de juiste opleiding?

Onderzoek wie je bent
Probeer erachter te komen wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Welke vakken vindt je leuk? Waar vinden andere dat je goed in bent? Praat met je vrienden, familie, decaan of je mentor. Zij kunnen misschien met je meedenken. 

Kies altijd voor jezelf
Je kiest je studie uiteindelijk voor je toekomstige loopbaan. Het is daarom belangrijk dat je een opleiding kiest wat je zelf erg leuk vindt. Het kan misschien zijn dat je ouders iets anders voor je hebben bedacht of dat je vrienden een andere opleiding gaan doen maar de keuze ligt uiteindelijk toch echt bij jezelf. 

Stel een lijstje op
Om te kijken of een opleiding bij je past is het handig om een lijstje te maken. Schrijf op waar jij vindt dat een opleiding aan moet voldoen. Je zou ook het tegenovergestelde kunnen doen en alles op kunnen schrijven wat je absoluut niet wilt. Dit is ook een manier om uiteindelijk te zien wat je wel leuk vindt. 

Kijk wat de opleiding inhoudt
Onderzoek goed of je de opleiding interessant genoeg vindt. Dit doe je door informatie op te zoeken maar ook door naar open dagen te gaan. Op deze manier krijg je ook te zien wat voor sfeer te opleiding  met zich meedraagt.

Vergelijk met andere opleidingen
Als je een leuke opleiding hebt gevonden is het slim om alsnog verder te kijken. Op deze manier kun je de verschillende opleidingen vergelijken en misschien kies je dan alsnog voor een andere opleiding.

Loop een dag mee
Het is ook belangrijk dat je een dagje gaat meelopen met de opleidingen die jij leuk vindt. Zo kun je meteen zien of je de vakken leuk vindt, en of je de manier van lesgeven fijn vindt. 

Kijk in de praktijk
Ga in gesprek met mensen in het werkgebied. Op de manier kom je erachter of dit ook echt is wat je wilt in de toekomst. 

Tijd om te kiezen
Twijfelen mag maar doe het niet te lang en lucht namelijk ook op om een beslissing te nemen. Volg je hart en kies een opleiding waar jij echt gelukkig van wordt.

Terug naar Loopbaan
Gerelateerde artikelen