Assertief

Ook zijn er mensen die juist altijd of heel vaak voor zichzelf opkomen, deze mensen zijn vaak erg assertief. Dit wordt ook wel omschreven als mensen die geen blad voor de mond nemen. Deze mensen worden vaak gezien als personen met veel zelfvertrouwen. Doordat deze mensen vaak zelfvertrouwen hebben zullen zij het ook niet zo moeilijk vinden om uit te spreken wat zij van een bepaalde situatie vinden. Assertieve mensen spreken dus vaak hun mening uit naar anderen en zijn ook niet bang voor een reactie van de ander.

Assertief en agressief lijken soms veel op elkaar maar toch is het compleet iets anders. Assertieve mensen laten duidelijk hun mening horen maar ze zullen nooit op een agressieve manier dingen overbrengen naar de ander. Je hoeft dus niet agressief te zijn om assertief te zijn, je moet er gewoon voor zorgen dat je jouw mening op een nette manier uitspreekt. Op deze manier heeft de ander ook geen last van wat je zegt, als het op een agressieve manier gebeurt is dit vaak wel het geval.

Voor jezelf opkomen tips

Wanneer je meer voor jezelf wilt opkomen zijn er een aantal dingen die je kunt gaan doen, hieronder zullen een aantal tips staan.

-       Leer om nee te zeggen, heel veel mensen hebben daar namelijk moeite mee. Je kent het vast wel, iemand vraagt of je even wilt oppassen op zijn of haar kindje, je hebt er totaal geen zin in maar je doet het toch. Op dit soort momenten zul je wat vaker nee moeten zeggen, hij of zij vraagt iets aan je en ze kunnen ook een nee verwachten. Vaak vinden andere het ook helemaal niet erg, geef gewoon eerlijk je reden.

-       Reageer altijd duidelijk en blijf aardig, wanneer iemand iets aan je vraagt kun je direct gaan reageren op diegene. Doe dit op een aardige manier en geef je mening over de situatie.

-       Kijk niet altijd alleen naar wat anderen vinden, kijk ook eens naar wat je zelf wil. Vertel andere is wat jij wil in een bepaalde situatie, hierdoor spreek je ook je eigen mening uit en zul je dus voor jezelf opkomen.

Met deze tips zul je al beter voor jezelf kunnen opkomen, de truc is om te blijven oefenen.

Terug naar Lifestyle coach
Gerelateerde artikelen