Hoe kun je jouw doelen bereiken?

De eerste stap is dat je moet gaan bepalen wat je doel is. Je zal dus bij jezelf moeten nagaan wat jij echt wil bereiken. Als je eenmaal weet wat je wil gaan bereiken kun je ook vast bedenken waarom jij dat wil bereiken, als je weet waarom je iets wil bereiken zal je meer gemotiveerd zijn om aan je doel te gaan werken. 

Nu je voor jezelf duidelijk weet wat je wil bereiken kun je gaan kijken of het haalbaar is, wanneer je doel niet echt haalbaar is werkt dit juist demotiverend. Kijk dus kritisch naar je doel en beoordeel of het realistisch is, zo niet zorg er dan voor dat je het realistisch maakt. Neem ook vooral de tijd voor het behalen van een doel, want niet alle doelen zijn te halen binnen een paar maanden. Dat is iets dat je moet accepteren, het beste is om je gefocust te houden op het doel. Zorg er dus voor dat je jezelf voldoende focust op het doel en dat je er dus vaak mee bezig bent. 

Wanneer je een realistisch doel hebt opgesteld is het belangrijk dat je kritisch naar het doel gaat kijken. Maak een onderscheid in bepaalde zaken, bepaal wat heel belangrijk is en wat minder belangrijk is. Nu kan je namelijk een plan gaan maken, zorg dat je de belangrijke dingen eerst uitvoert en de minder belangrijke dingen op schuift. Probeer een duidelijk stappenplan te creëren voor jezelf zodat je steeds kleinere subdoelen kunt afstrepen, dit werkt ook motiverend omdat je steeds dingen kan afvinken. Nadat je een subdoel hebt bereikt kun je al kijken of je iets van vooruitgang hebt gemaakt richting je doel. Wanneer je erachter komt dat je niet echt vooruitgang boekt richting je doel kun je jouw subdoelen eventueel nog aanscherpen zodat je het wel kan gaan halen. Blijf dus flexibel, wanneer iets de eerste keer niet lukt kun je het altijd nog proberen op een andere manier. Iedereen heeft wel eens last van tegenslagen, dus het is echt niet erg.

Zorg ervoor dat je doel geen last wordt in je leven, je moet niet constant bezig zijn met je doel. Er zijn namelijk ook andere belangrijke zaken in het leven, het is echter wel belangrijk om je te focussen op je doel maar elke minuut van de dag hiermee bezig zijn is niet nodig. 

Terug naar Lifestyle coach
Gerelateerde artikelen