Wat is persoonlijk leiderschap?

Bij persoonlijk leiderschap gaat het over het feit dat je regie neemt over jouw eigen leven. Het gaat er dus om dat je jezelf aanstuurt, dus de leiding neemt over je eigen leven. Wanneer je leiding gaat geven aan een ander is persoonlijk leiderschap ook heel erg belangrijk, je kunt geen anderen gaan aansturen wanneer je zelf niet de regie hebt over je eigen leven. Persoonlijk leiderschap gaat ook over het reflecteren op jezelf, zonder te weten hoe je iets volgens jezelf doet zul je ook niet beter worden. Je zult dus goed moeten kunnen reflecteren op je eigen acties. 

Onderdelen van persoonlijk leiderschap

Wanneer je beter wilt worden in persoonlijk leiderschap zijn er een aantal onderdelen die je kunt verbeteren. 

Het eerste onderdeel is zelfsturing, dus jezelf realiseren dat je zelf de leiding moet nemen in het leven. Je moet je dus gaan concentreren op de dingen waar jij invloed op hebt als persoon. Je kan geen leidinggevende worden als je geloofd dat je geen invloed hebt op het leven. 

Ook is doelmatigheid heel erg belangrijk bij persoonlijk leiderschap, uit veel onderzoeken blijkt ook dat mensen met duidelijke doelen beter presteren dan mensen die geen doelen hebben opgesteld. Stel dus duidelijke en realistische doelen op voor jezelf, weet ook waarom je dat doel wilt bereiken dan zul je namelijk meer gemotiveerd zijn om het doel echt te gaan behalen. 

Timemanagement is ook heel erg belangrijk voor persoonlijk leiderschap, zonder timemanagement kan eigenlijk niemand echt goed functioneren in de samenleving die wij hier in Nederland hebben. Door een goed timemanagement kun je ook vaak sneller en beter je doelen behalen, timemanagement is dus het verschil tussen doelen hebben gesteld en het behalen van doelen. 

Verder is assertiviteit erg belangrijk voor persoonlijk leiderschap, mensen die assertief zijn kunnen goed omgaan en reageren op andere mensen. Ze hebben door dat iedereen een mening heeft en zullen hier ook naar luisteren. Ook zal een assertief persoon zelf zeggen als ze het ergens niet mee eens zijn, ze zijn dus erg sociale en communicatieve mensen. 

Voor een goed persoonlijk leiderschap is communicatie heel erg belangrijk, als je dingen voor elkaar wilt krijgen zul je moeten communiceren. Onder goede communicatie valt natuurlijk ook het geven van feedback en het duidelijk communiceren. Verder is onderhandelen ook een belangrijk onderdeel van het communiceren. 

Ook als leider werk je met een team, daarom is teamwork een erg belangrijk onderdeel van persoonlijk leiderschap. Als je de leiding over jezelf hebt genomen kun je de leiding gaan nemen binnen een team. Je kunt dan dus gaan kijken hoe je leiding kunt gaan geven aan anderen, bijvoorbeeld binnen je team als leidinggevende. 

Om je persoonlijk leiderschap te verbeteren kun je verschillende trainingen volgen, tijdens deze trainingen zul je leren om jezelf te verbeteren op de bovenstaande onderdelen. Je leert dus om een goede leider over jezelf te worden en je kunt ook leren hoe je goed kunt presteren als leidinggevende.

Terug naar Personal coach
Gerelateerde artikelen