Wat is angst?

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens te maken met angst, dit kan om allerlei verschillende redenen zijn. Angst is een emotie, deze emotie die helpt jou om te reageren op een gevaar. Je lichaam reageert ook op angst, je wordt heel paraat en daardoor gaat je bloeddruk omhoog en versnelt je adem. Dit is een gezonde reactie om het gevaar dat jij voor je ziet, dit kan bijvoorbeeld een brand zijn maar het kan ook zijn dat je bang bent voor naalden dus dat je lichaam daar ook op reageert als angst. Er zijn heel veel verschillende redenen voor angst, de een is dus bang voor naalden terwijl de ander dat helemaal niet erg vindt. Het is ook helemaal niet erg om ergens bang voor te zijn. Het is juist heel normaal, iedereen is namelijk wel ergens bang voor. 

Angststoornis

Het kan voorkomen dat je angst heftiger wordt en als ‘ongezond’ ervaren wordt, je kunt hierdoor nog meer angstklachten ervaren en uiteindelijk een angststoornis ontwikkelen. Mensen die een angststoornis hebben zijn bang voor dingen die geen direct gevaar zijn. Andere mensen zullen in dit soort situaties niet een angst gevoel hebben. Toch hebben veel mensen hier last van, volgens een onderzoek heeft maar liefst een op de vijf mensen in Nederland last van een angststoornis. Er zijn veel verschillende redenen voor een angststoornis, een voorbeeld hiervan is angst voor presenteren. Het is dan niet dat je maar een beetje zenuwachtig bent voor de presentatie maar je wilt deze situatie het liefste echt ontwijken. Het gaat hier dus om symptomen die de kwaliteit van je leven aantasten, dit komt doordat je de situaties echt wilt vermijden. 

Bij een angststoornis heeft de angst als het ware de macht over je leven, een normaal leven leiden is moeilijk. De gevolgen van een angststoornis zijn erg vervelend, daarom is het van belang om van je angststoornis af te komen. 

Behandeling van angststoornis

Hieronder zullen een aantal tips te vinden zijn die jouw angststoornis een beetje onder controle kunnen houden. 

-       Stel jezelf de vraag: Waar ben ik nou echt bang voor? Heeft dit betekenis voor mijn verdere leven? Zo krijg je een beeld van je angst en wat dit doet met jouw leven. 

-       Blijf praten over je angst met mensen uit je omgeving, zo weten zij van je angst en zo kun jij je verhaal kwijt. Je verhaal kwijt kunnen en begrip van andere krijgen kunnen je goed doen.

-       Stel vast welke symptomen je hebt als je de angst ervaart.

-       Probeer de angst je niet te laten overwinnen, kom je angst juist onder ogen maar doe dit wel in kleinere stapjes. Op dit soort momenten moet je jezelf beseffen dat de angst weer over gaat. 

-       Wanneer je de situatie onder ogen moet komen realiseer je dan dat je symptomen kunt krijgen, ben hier dus op voorbereid. Blijf rustig en besef weer dat het vanzelf over gaat. 

Wanneer het niet lukt om zelf over je angststoornis heen te komen kun je verschillende trainingen volgen. Je wordt dan begeleid om uiteindelijk over je angst heen te komen of je angst onder controle te kunnen houden. 

Terug naar Mental coach
Gerelateerde artikelen