Pedagogisch medewerker

Een pedagogisch medewerker van niveau A heeft een hbo afgerond. Een pedagogisch medewerker van niveau B heeft minimaal een mbo afgerond volgens de Nationale Beroepengids. 

Pedagogische medewerker van niveau A

Een pedagogisch medewerker van niveau A werkt met jongeren en kinderen die in een instelling verblijven door problemen in de opvoeding, omgang met anderen, of door problemen die hun opvoeding bemoeilijken. Een pedagogisch medewerken van niveau A mag zelfstandig bepalen welke methode geschikt is om toe te passen bij probleem kinderen en jongeren en mag deze ook weer aanpassen als dit nodig is. Tevens mogen deze medewerkers verschillende coördinerende taken uitvoeren. Denk hierbij aan het aansturen van het team. Daarnaast heeft deze medewerker ook de financiële taken. 

Pedagogisch medewerker van niveau B

Een pedagogisch medewerker van niveau B stimuleert de ontwikkeling van de kinderen en jongeren die verblijven in een instelling of kinderopvang. Het is de bedoeling dat deze medewerker zorgt voor een veilige en verantwoordelijke omgeving. Verder houdt een pedagogisch medewerker van niveau B goed contact met de ouders van de jongeren en kinderen en werken ze goed samen. Ze bespreken samen wat de mogelijkheden zijn om hun kind goed te begeleiden. 
De medewerkers van niveau B begeleiden de kinderen en jongeren bij het dagelijkse leven en voert een behandel plan uit dat is opgesteld door een team.

Salaris

Een pedagogisch medewerker van niveau A heeft veel kennis van ontwikkeling en opvoeding, behandelmethodes en groepsprocessen van kinderen en jongeren. Een medewerker van niveau A verdient dan ook tussen de €2.069 – €3.072.
Eem pedagogisch medewerker van niveau B verdient aan het begin van zijn/haar carrière op zijn minst €1.979 bruto per maand. Het eindsalaris kan het bedrag van €1.979 weer verhogen met ongeveer €1000.

Een opleding volgen tot pedagogisch medewerker? Bekijk het overzicht van pedagogiek opleidingen op alleopleidingenencursussen.nl.

Terug naar Special needs coach
Gerelateerde artikelen