Wat is ADHD?

ADHD is een vaak erfelijke ontwikkelingsstoornis die al van jongs af aan zichtbaar is. De wetenschappelijke naam voor ADHD is: Attention Deficit / Hyperactivity Disorder, dit houdt in dat er sneller wordt gereageerd op prikkels door de hersenen. Hierdoor kunnen mensen met ADHD zich vaak slecht concentreren en niet goed stilzitten.

Diagnose stellen

Zowel kinderen als volwassenen kunnen ADHD hebben. Echter, volwassenen moeten wel al sinds kindertijd (voor hun 12e) last hebben gehad van meerdere symptomen. ADHD kan zich namelijk niet ontwikkelen op volwassen leeftijd. Wel kan het zijn dat symptomen niet herkend zijn of er niet genoeg last van bevonden werd door ouders of school. In dat geval kun je later nog gediagnosticeerd worden met ADHD.

Ontwikkeling ADHD van kind naar volwassenen

Hoewel ADHD vaak niet weggaat op latere leeftijd worden symptomen wel minder intens of heeft de volwassene er beter mee leren omgaan. Zo hebben volwassenen vaak minder problemen met het ‘druk zijn’, terwijl dit juist een reden is waardoor het bij kinderen vaak herkend wordt. Wel is er grote kans dat volwassenen met ADHD nog veel problemen ervaren met rondom concentratie en plannende/organiserende taken.

Omgaan met ADHD

Iedereen met ADHD is anders waardoor je zelf gaat moeten ondervinden wat werkt en wat niet werkt. Echter, vergeet vooral niet dat het leven van iemand met ADHD zijn of haar eigen verantwoordelijkheid is. Jij kunt hen proberen te steunen waar mogelijk maar het blijft belangrijk dat je niet alles over gaat nemen om diegene te helpen.
Hier volgen enkele tips over hoe je om kunt gaan met een volwassenen met ADHD:

  • Probeer voor grote momenten, zoals een vakantie, de belangrijke zaken zelf bij te houden/regelen. Denk hierbij aan een paspoort en verzekeringen.
  • Behandel iemand niet als patiënt, hij of zij heeft eigen verantwoordelijkheden.
  • Leer sommige dingen los te laten, zoals een planning voor een dagje weg. ADHD maakt iemand impulsief, hierdoor loopt het soms niet zoals gepland
  • Spreek iemand met ADHD aan als hij of zij iets zegt dat je niet leuk vindt. Ga hier hetzelfde mee om als je zou doen bij iemand zonder ADHD

Blijf daarbij altijd communiceren met elkaar. Zo leer je elkaar beter begrijpen en kun je rekening houden met zaken waar de ander veel last van ondervindt. Op deze manier maak je de situatie beter voor jullie beide.

Terug naar Special needs coach
Gerelateerde artikelen