Wat zijn kwaliteiten?

Iedereen is uniek op zijn eigen manier, dit wordt onder andere bepaald door de kwaliteiten die jij als persoon hebt. Kwaliteiten is iets wat ieder persoon heeft en het maakt iedereen anders, het is ook erg goed om verschillende mensen om je heen te hebben. Kwaliteiten zijn kenmerken van jou als persoon, alleen dit is niet iets dat aangeleerd is door bijvoorbeeld je ouders of verzorgers. Kwaliteiten is dus echt iets wat jij als persoon in je hebt, en wat je door de jaren heen kan uitbreiden of verbeteren. Kwaliteiten kunnen ook minder worden als je ze niet goed inzet of als je ze niet durft te gebruiken. Hieronder zullen een aantal voorbeelden van kwaliteiten te zien zijn zodat je een beter beeld kunt krijgen.

-       Doorzettingsvermogen is een kwaliteit, dit wil zeggen dat je bij een bepaald probleem door zult gaan tot het opgelost is.

-       Samenwerken is ook een kwaliteit, dit betekent dat jij goed met andere mensen kan werken en dat je dus een goede bijdrage levert binnen die bepaalde groep.

-       Creativiteit is ook een kwaliteit, dit wil zeggen dat je goed bent in creatieve oplossingen bedenken voor bepaalde problemen. Je denkt anders dan andere mensen, je bekijkt dingen dus vanuit een andere hoek.

Kwaliteiten en valkuilen

Naast je (positieve) kwaliteiten heb je als mens ook valkuilen, iedere kwaliteit heeft namelijk ook zijn valkuilen. Ook hierbij geldt dat TE altijd op de loer ligt. Voor meer duidelijkheid zullen hieronder een paar voorbeelden staan van kwaliteiten en valkuilen die daarbij horen.

-       Behulpzaam is een kwaliteit, dit wil zeggen dat je graag andere mensen helpt wanneer zij dit nodig hebben. Wanneer je dit teveel doet kan je jezelf als het waren opofferen voor een ander, opoffering is van te behulpzaam zijn een valkuil.

-       Zoals je net al gelezen hebt is creativiteit een kwaliteit, ook dit neemt een valkuil met zich mee. Het kan namelijk zo zijn als je te veel creatieve ideeën hebt dat je dan een beetje chaotisch wordt. 

-       Als je kwaliteit is dat je heel spraakzaam bent, dan praat je erg gemakkelijk met of voor anderen. Een valkuil hiervan is dat je misschien minder goed bent in luisteren of dat dat zo overkomt op andere mensen.

Kwaliteiten ontwikkelen

Het is natuurlijk mogelijk om je kwaliteiten te verbeteren of om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. Je kunt voor jezelf doelen op gaan stellen, doe dit op een goede manier zodat je doel ook realistisch blijft. Wanneer je jouw doel hebt opgesteld is het belangrijk om goed te blijven werken aan je doel, probeer het steeds een beetje meer toe te passen in verschillende situaties. 

Wanneer het zelf niet lukt om je kwaliteiten te ontdekken of ontwikkelen kun je ervoor kiezen om een training te doen. Tijdens deze trainingen leer je hoe je jouw kwaliteiten ontdekt en hoe je stap voor stap je kwaliteiten kan ontwikkelen.

Terug naar Personal coach
Gerelateerde artikelen