Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zijn bepaalde taken of activiteiten waar iemand heel erg goed in is, dit wil zeggen dat je daar erg goed in ontwikkeld bent. Vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door de jaren heen, dit kan je doen door veel oefening en ervaring. Door dus veel te oefenen en veel ervaring op te doen zul je uiteindelijk steeds beter worden in een bepaalde vaardigheid. 

Er bestaan een hele hoop vaardigheden waar jij je in kan ontwikkelen of waar je al ontwikkeld in bent. Hieronder zullen een aantal voorbeelden van vaardigheden staan.

  • Presenteren, dit is een vaardigheid die heel erg handig kan zijn. Deze vaardigheid betekent dat je goed overtuigend kunt spreken voor een groep.

  • Tekenen is een goed voorbeeld van een vaardigheid die je over de jaren heen kunt ontwikkelen. Je kunt dit door veel praktische oefening erg verbeteren waardoor je steeds mooiere tekeningen kunt maken.

  • Luisteren is ook een vaardigheid, dit is een onderdeel van een communicatieve vaardigheid. Communiceren bestaat namelijk ook uit luisteren. Wanneer je deze vaardigheid goed ontwikkeld hebt zul je ook inlevingsvermogen en meer geduld laten zien tegenover anderen.

Vaardigheden ontwikkelen

Om je vaardigheden te ontwikkelen zal je veel aandacht moeten besteden aan de vaardigheid die je wilt ontwikkelen. Het is dus verstandig om een doel op te stellen zodat je uiteindelijk je doel kunt behalen en de vaardigheid dus kunt gaan ontwikkelen. Zorg er wel voor dat je actief bezig blijft met je doel, want door veel oefening en ervaring zul je jezelf gaan ontwikkelen in je gekozen vaardigheid. 

Wanneer het niet lukt om zelf te werken aan je vaardigheid kun je ook een vaardigheidstraining volgen. Hierdoor word je begeleid om zo uiteindelijk ook die ene vaardigheid te ontwikkelen die je altijd al wilden. Van  te voren zal hier ook een doel worden opgesteld, zodat je aan het einde van de training je gewenste eindresultaat hebt behaald.

Terug naar Personal coach
Gerelateerde artikelen