Wat zijn emoties?

Emoties is iets dat heel lastig uit te leggen is, maar toch heeft iedereen ze. Je zult emoties niet altijd bij iedereen kunnen zien ook al zijn ze vaak wel aanwezig. Emoties kunnen op de meest onverwachte momenten om de hoek komen kijken, ze kunnen heel fijn voor je voelen maar ze kunnen je ook uit balans brengen. Sommige emoties zorgen ervoor dat je de dingen die je wilt doen niet kunt doen, denk aan bijvoorbeeld aan angst. Wanneer je erg bang bent om te vliegen zul je niet in een vliegtuig willen stappen, maar het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw droom is om naar Amerika te gaan. Door de angst voor vliegen laten mensen deze droom voorbij varen en dat is iets wat je niet wil. Ook kunnen emoties je vaak helpen,wanneer je bang of boos bent bijvoorbeeld. Je zult bij het voelen van deze emoties vaak op situaties reageren door de adrenaline, bijvoorbeeld wanneer er ingebroken wordt in je huis. Mensen zullen vaak door de angst bepaalde dingen gaan doen die hen kunnen helpen, bijvoorde de politie bellen om in veiligheid te komen.

Basis emoties

Iedereen heeft dus emoties, er bestaan ook een paar basis emoties die iedereen eigenlijk wel ooit ervaren heeft in zijn of haar leven. Sommige mensen spreken van vier basis emoties maar andere spreken liever over de zes basis emoties. De vier basis emoties waar men over spreekt zijn:

  • Boosheid
  • Angst
  • Verdriet
  • Vreugde

Sommige mensen spreken dus liever over zes basis emoties, dit komt omdat bij de vier er drie negatief zijn. Wanneer er over zes emoties gesproken wordt komen de volgende twee emoties bij de vier die hierboven staan.

  • Verbazing
  • Afschuw

Zoals net al gezegd is zijn mensen het dus niet met elkaar eens over de basis emoties, dit komt omdat de laatste twee emoties pas later ontwikkeld worden na de geboorte. Alle zes de basis emoties kunnen gekoppeld worden aan gezichtsuitdrukkingen, je weet vast wel hoe een blije of verdrietige gezichtsuitdrukking eruitziet.  

Omgaan met emoties

Emoties kunnen in sommige situaties best lastig zijn, daarom is het belangrijk dat je goed kunt omgaan met je emoties. Vergis je niet, het is niet de bedoeling dat je jouw emoties gaat wegstoppen. Het is juist de bedoeling dat je kunt omgaan met de emoties zonder dat je ze weg stopt voor jezelf. 

Je kunt het beste een momentje voor jezelf nemen wanneer je bepaalde emoties voelt opkomen. Neem je rust en laat bezinken hoe je je voelt, ook kan praten met anderen helpen om je te laten beseffen wat je precies voelt. Het is dus erg belangrijk om naar jezelf te luisteren en de tijd te nemen voor jezelf.

Terug naar Mental coach
Gerelateerde artikelen