Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een erg breed onderwerp, kort gezegd is persoonlijke ontwikkeling het  ontwikkelen van jezelf op verschillende elementen. Elementen die onder persoonlijke ontwikkeling vallen zijn ontwikkeling van je eigen identiteit, de ontwikkeling van je talenten, ontwikkeling van je zelfbewustzijn en het uiteindelijk benutten van jouw eigen potentieel.

Persoonlijke ontwikkeling wordt ook wel gezien als het opzoek gaan naar jezelf, soms heb je namelijk het gevoel dat je jezelf kwijt raakt. Het is dan dus heel belangrijk om jezelf terug te vinden en dat doe je door jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkelingen zullen jezelf een stuk effectiever en gelukkiger maken in het leven. 

Veel mensen denken bij ontwikkeling alleen maar aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld je carrière of je sport. Het is juist ook erg belangrijk dat je ontwikkeling in jezelf steekt op het gebied van bijvoorbeeld je eigen identiteit, zelfvertrouwen of je zelfbewustzijn. Door ook dit te ontwikkelen zal je jezelf fijner gaan voelen en zo kom je lekkerder in je vel te zitten: je krijgt meer zelfvertrouwen! En met meer zelfvertrouwen kun je ook meer!

Wat kun je doen om je te ontwikkelen?

Wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken kun je verschillende dingen doen, je kunt je gedrag aanpassen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom staan hieronder een aantal tips waardoor de weg naar persoonlijke ontwikkeling een stuk makkelijker voor je wordt.

-       Het is belangrijk dat je bewust wordt, dit betekent dat je realistisch moet kijken naar wat je doet. Weet van jezelf waar je mee bezig bent en weet waar je staat. Wanneer je dat duidelijk hebt kun je gaan werken aan jezelf. 

-       Ook is het belangrijk voor je ontwikkeling dat je steeds nieuwe dingen gaat proberen, door je alleen maar vast te houden aan de oude situatie zal je jezelf niet kunnen ontwikkelen op andere gebieden.

-       Accepteer wie je bent, dit heeft ook te maken met het realistisch kijken naar dingen. Niemand is perfect, dus accepteer wie je bent en wat je doet in het leven.

-       Luister naar jezelf, anderen weten het echt niet altijd beter. Soms is het gewoon verstandiger om te luisteren naar je eigen gevoelens.

-       Persoonlijke ontwikkelen gaat beter als je van jezelf laat horen, laat dus vaak of vaker je mening horen. Ben niet bang omdat andere een andere mening hebben, iedereen heeft namelijk een eigen mening die hij of zij ook mag uiten. 

-       Werk hard aan je doelen, zonder iets te doen zul je het ook nooit bereiken. Het is dus belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen en hard te werken voor wat je wil. 

-       Blijf altijd positief, negatieve gedachten gaan namelijk alleen maar tegenwerken omdat dit je stemming beïnvloed. 

Door zelf aan deze punten te werken zal je merken dat je jezelf steeds meer persoonlijk ontwikkeld.

Terug naar Lifestyle coach
Gerelateerde artikelen